top of page

Seminar om Odd Nansen

Odd Nansens innsats for flyktninger og åndsfrihet sto i sentrum for seminaret Nobelinstituttet 1. oktober 2015.

Bokutgivelse om Odd Nansen

Anne Ellingsens bok Odd Nansen – arvtageren kom ut på forlaget Historie & Kultur i 2015. Ellingsens firma Kulturanalyse var ansvarlig for seminaret, som ble arrangert i forbindelse med lanseringen av boken.
 

Seminaret sparket for alvor i gang dagens fornyede interesse for Fridtjof Nansens nest yngste sønn Odd, en uredd og helt spesiell mann som tok ansvar i vanskelige tider og reddet mange jøder fra Holocaust.

 

Arkitekt Nansen stilte seg i spissen for hjelpeorganisasjonen Nansenhjelpen mens jødeforfølgelsene pågikk for fullt i Europa. Selv havnet han i nazistenes konsentrasjonsleirer. I leirene skrev han nesten hver dag dagbok. Dagbøkene ble bestselgere da de ble utgitt som Fra dag til dag i tre tykke bind etter krigen.

 

Etter frigjøringen ble Nansen en ledende kraft i arbeidet med gjenoppbyggingen av Europa. Resten av livet arbeidet han utrettelig for å hjelpe flyktninger. Han ble en viktig og kjent nordmann internasjonalt.

 

En rekke innledere med nært kjennskap til Nansens liv og virke bidro på seminaret. Nobelinstituttet var den perfekte rammen for et arrangement om Odd Nansen, noe også instituttets direktør, Olav Njølstad, fremhevet i sin velkomsttale.

 

En hilsen fra Thomas Buergenthal, professor i internasjonal rett og menneskerettigheter og tidligere dommer og president i Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen, ble lest opp. Buergenthal, som gikk bort i 2023, anså Nansen for å ha reddet livet hans i Sachsenhausen.

Biografien om humanisten og arkitekten Odd Nansen (1901–1973)

ble utgitt på forlaget Historie & Kultur høsten 2015. Boken fikk blant annet førstesideoppslag i VG, dobbeltside i Dagbladet og et større oppslag i Aftenposten. 

Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad ønsket en tilnærmet full sal velkommen og understreket Odd Nansens nære tilknytning til Det Norske Nobelinstitutt.

Sterkt var det da Robert Bjørka (95) fortalte om Odd Nansens og sine egne opplevelser fra Sachsenhausen. Arkitektene Nansen og Bjørka delte kontor i leiren og returnerte med De hvite bussene sammen. Bjørka gikk bort i 2022.

Carl Emil Vogt berettet om de to "fedrene” Odd Nansen forholdt seg til, begge fredsprisvinnere. Fridtjof Nansen mottok prisen i 1921, Christian Lous Lange i 1921.

Tim Boyce fortalte om Odd Nansens krigsdagbøker, nylig utgitt på nytt i USA. Sammen med Thomas Buergenthal har Tim Boyce drevet et utstrakt arbeid med å få Odd Nansen ut av glemmeboka.

Odd Nansens datter Marit Greve fortalte om sin far og spenningsfeltet mellom det humanitære arbeidet og hensynet til familien. De hadde alltid flyktninger boende hjemme hos seg, fortalte hun. Moren Kari holdt hjemmet sammen. ”Uten mor hadde det ikke gått!” Marit Greve var en aktiv og engasjert samfunnsdebattant fram til hun gikk bort i 2021.

Michael Tetzschner fremhevet Odd Nansen som en av våre virkelig store humanister. Særlig la han vekt på Nansens beskyttelse av individets rettigheter.

Oppsummering til slutt. Bildet (fra venstre): Carl Emil Vogt, Timothy Boyce, Anne Ellingsen, Michael Tetzschner og Marit Greve.

Lokalene på Nobelinstituttet ga en flott ramme for seminaret. Det var nærmere 80 deltakere. Det ble servert god mat, og fine blomsterdekorasjoner fra Finn Schjøll var på plass. Innsats fra Nobelinstituttet samt frivillige personer og institusjoner gjorde det mulig å gjennomføre dette løftet for å synliggjøre Odd Nansen.

bottom of page