top of page

Foredrag

Jeg tilbyr konsulenttjenester og tar på meg forfatteroppdrag. Dessuten tilbys disse foredragene:

 

  • Historien om Hammerfest byvåpen

  • Kunsten å være pårørende

  • Hvorfor er sangere med transidentitet så populære i Tyrkia?

  • Positiv tenkning

  • Odd Nansen – nasjonens samvittighet

  • Cosmopolite Scene – historien om en suksess

 
På alle foredragene er det åpent for spørsmål fra salen. Foredrag kan også skreddersys.

 

Historien om Hammerfest byvåpen

Ved en høytidelig tilstelning i Hammerfest rådhus 26. mars 1939 ble byens byvåpen avduket. Det flotte monumentet viste en isbjørn på rød bunn, toppet med en krone i gull. Kunstneren, Ole Valle, var min morfar. I foredraget får du høre den spennende og dramatiske historien om byvåpenets historie.

​Kunsten å være pårørende

Å være pårørende til en som er syk eller som sliter med andre livsproblemer, er krevende. Ofte er det en følelsesmessig belastning. Dessuten kan møter med hjelpeapparatet og den praktiske hverdagen by på utfordringer. Foredraget tar sikte på å styrke den som står i en krevende pårørenderolle.

Hvorfor er sangere med transidentitet så populære i Tyrkia?

Mens jeg oppholdt meg i Tyrkia for å samle inn materiale til hovedoppgaven min i sosiantropologi, oppdaget jeg noe overraskende. Sangere med transidentitet hadde en fremtredende rolle i kulturlivet. Den fremste sangeren og entertaineren i landet, Zeki Müren, var riktignok født mann. Men han sminket seg som en kvinne og kledte seg gjerne i miniskjørt. Egenkomponerte drakter med paljetter og påfuglfjær bare økte populariteten til denne tyrkernes yndling. Da han døde, fikk han statsbegravelse. Hva kom det av at disse gode muslimene var så opptatt av en transvestitt?

Positiv tenkning

Alle kan dra nytte av «positiv tenkning». Foredraget beskriver hva som kjennetegner en slik tenkemåte. Positiv tenkning bidrar til mestringsfølelse og en opplevelse av å ha det bra – eller i det minste av å leve meningsfylt. Dermed blir det et grunnlag for god helse. Foredraget gir nyttige tips om hvordan du kan bruke positiv tenkning i din hverdag, til beste for deg selv og dine medmennesker.

Odd Nansen – nasjonens samvittighet

Et foredrag basert på biografien om humanisten og arkitekten Odd Nansen. Boksignering.

Cosmopolite Scene – historien om en suksess

I 2017 var det 25 år siden konsertstedet Cosmopolite ble grunnlagt av den marokkanske innvandreren Miloud Guiderk. I foredraget beskrives den usikre og til tider dramatiske ferden mot det Cosmopolite vi kjenner i dag, en unik musikalsk oase på Torshov i Oslo, og en av Nordens fremste scener for jazz og verdensmusikk. Sentralt i fortellingen står Miloud, klubben er hans livsverk. Boksignering.

Anbefalinger:

«Hvite Busser oppdaterer årlig sine medarbeidere. I 2015 var vi så heldige å få en egen bokpresentasjon av forfatteren av Odd Nansen – arvtageren. Anne Elllingsen holdt et særdeles engasjerende og inspirerende foredrag som vi sterkt kan anbefale.»

— Ole Johnny Hansen, daglig leder i Hvite Busser

«Vi har hatt Anne Ellingsen som foredragsholder hos oss flere ganger, og anbefaler henne gjerne.»
— Anne Haugaard, Ullern seniorsenter

«Vi har hatt Anne Ellingsen på besøk med foredraget Odd Nansen – arvtageren. Det var et meget interessant foredrag, og det var tydelig at foredragsholderen hadde satt seg godt inn i hans gjøren og laden. Odd Nansen har kommet i skyggen av sin berømte far, Fridtjof, men hans liv og historie er meget interessant. Takk for et fint foredrag – som anbefales.» 
— Arnfinn Strand-Hansen, Skui Seniorsenter

«Anne Ellingsen holdt et levende og godt foredrag for oss – en fin blanding av bilder, historiefortelling og solid forskning.» 
— Inger Marie Helle, Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag

«Anne Ellingsen holdt et engasjerende og svært aktuelt foredrag her hos oss på Deichman Majorstuen på bakgrunn av biografien om Odd Nansen. Mange hadde spørsmål, hvilket førte til god dialog med salen. Håper flere vil kunne bli bedre kjent med den – for de fleste – ukjente Odd Nansen – og hans viktige arbeid og engasjement knyttet til Europas flyktninger etter farens død i 1930.»
— Kaja Østgaard Pettersen, Deichmanske bibliotek, Majorstuen

«Anne Ellingsens foredrag om Odd Nansen var interessant og kunnskapsrikt, og bidro for oss til å bringe Odd Nansen ut av sin fars skygge, og gjøre ham levende som det store mennesket han var i sin egen kraft.»
— Claes Lykke Ragner, Fridtjof Nansens Institutt

«Anne Ellingsen holdt et engasjert og inspirerende foredrag i vår Seniorforening, med utgangspunkt i biografien om Odd Nansen. Spørsmål som dukket opp besvarte hun ledig og med mye fin tilleggsinformasjon – og hun fikk til en god dialog med salen».
— Klaus Bryn, Seniorforeningen ved Folkehelseinstituttet

bottom of page